A képen látható lapostető szigetelés és lapostető felújítása előtt a következő problémák jelentkeztek:

 • A tetőn lévő oxidált bitumenes szigetelés fényvédelmét a fényvédő festék látja el, ami nagyon töredezett, repedezett. Az ilyen szigetelőlemezek fényvédelem nélkül nem képesek ellenállni a napsugárzás káros UV sugárzásának, élettartamuk a fényvédelem öregedésével rohamosan csökken.
 • A tetőfelépítmények (szellőzők) egyik legnagyobb problémája a beton fedlapok vízorr nélküli kialakítása miatt a szerkezetbe bejutó nedvesség. A szerkezetbe került megfagyott nedvesség a falazatokba repedéseket okoz, idő előtti öregedési folyamatokat indít el. A repedések idővel egyre szélesebbek lesznek, a rajtuk keresztül bejutó nedvesség beázásokhoz vezet.
 • A karbantartás hiányában a strangszellőzők, páraszellőzők záróelemei leeshetnek. A csöveken keresztül a víz szabadon bejut a szerkezetekbe.
 • Az attikákkal felépítményszegélyekkel kapcsolatos problémákat külön képeken mutatjuk be.
 • A tetőre került modifikált bitumenes lemez kiváló rugalmassági és mechanikai tulajdonságai miatt hosszú távon nyújt megfelelő védelmet a csapadékvíz ellen.
 • A tetőfelépítményekre kerülő szigetelés egyrészt a fedlapok állagvédelmét segíti, másrészt a szigetelőlemez túlnyújtásával megoldódik a hiányzó vízorrok problémája.
 • A tetőfelépítmények tetejéről lefolyó vizet a túlnyújtások lecseppentik a vízszintes szigetelt felületre, elvezetik a függőleges falszerkezetektől.
 • Az attikák, felépítményszegélyek kialakításáról külön képeken tájékozódhat.

Lapostető szigetelés és lapostető felújítás

A képen látható lapostető szigetelés és lapostető felújítása előtt a következő problémák jelentkeztek:

 • A tetőfelépítmények (szellőzők) egyik legnagyobb problémája a beton fedlapok vízorr nélküli kialakítása miatt a szerkezetbe bejutó nedvesség. A szerkezetbe került megfagyott nedvesség a falazatokba repedéseket okoz, idő előtti öregedési folyamatokat indít el. A repedések idővel egyre szélesebbek lesznek, a rajtuk keresztül bejutó nedvesség beázásokhoz vezet.
 • A tetőn az évek során „ottfelejtett”, használaton kívüli szerkezetek vannak. A nem karbantartott, elöregedőlakatosszerkezetek eldőlve sérüléseket okoznak a szigetelés felületén.
 • Az attikákkal felépítményszegélyekkel kapcsolatos problémákat külön képeken mutatjuk be

A lapostetőre került modifikált bitumenes lemez kiváló rugalmassági és mechanikai tulajdonságai miatt hosszú távon nyújt megfelelő védelmet a csapadékvíz ellen.

 • A tetőfelépítményekre kerülő szigetelés egyrészt a fedlapok állagvédelmét segíti, másrészt a szigetelőlemez túlnyújtásával megoldódik a hiányzó vízorrok problémája. A tetőfelépítmények tetejéről lefolyó vizet a túlnyújtások lecseppentik a vízszintes szigetelt felületre, elvezetik a függőleges falszerkezetektől.
 • A használaton kívüli lakatoszserkezeteket lebontva a tető rendezett képet mutat.
 • Az attikák, felépítményszegélyek kialakításáról külön képeken tájékozódhat.

Lapostető szigetelés felújítás

A képen látható lapostető szigetelés és lapostető felújítása előtt a következő problémák jelentkeztek:

 • A lapostető szigetelés felülete repedezett, foltokban felválások láthatóak.
 • Az attika bádogosszerkezetei rozsdásak, elöregedtek.
 • A páraszellőzők rozsdásak, lezárásuk néhol hiányzik.
 • A tetőre került modifikált bitumenes lemez kiváló rugalmassági és mechanikai tulajdonságai miatt hosszú távon nyújt megfelelő védelmet a csapadékvíz ellen.
 • A modifikált bitumenes lemezek rugalmasságuk és kiváló mechanikai tulajdonságaik miatt a csomópontokra felvezethetőek. Ezzel a megoldással a bádogosszerkezetek és a vízszigetelés eltérő hőtágulásából adódóan keletkező elválások, repedések kialakulása megelőzhető.
 • Újműanyag páraszellőzők kerültek beépítésre.

Felépítmény szigetelés felújítása

A nyári napsugárzásnak és téli fagynak kitett felépítmények bádogosszerkezetei az anyag nagy hőmozgása miatt egyenetlenné, hullámossá válnak az évek során, forrasztásoknál elrepednek, elválnak a falsíktól. A megsérült fémszerkezet alá jutó csapadékvíz a szigetelés alá jutva beázást okoz.

Az újabb, sokkal jobb fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkező modifikált bitumenes lemezek megjelenése óta az egyes szigetelő anyaggyártók által kiadott alkalmazástechnikai leírásokban is az eddigi bádogos szerkezeteket poliészter, vagy üvegszövet erősítéses modifikált bitumenes lemezekkel alakítják ki. A modifikált bitumenes lemezek csomópontoknál történő alkalmazásánál semmilyen hőmozgási, ill. hőmozgás különbségből adódó probléma nem jelentkezik. A felépítményszegélyek kialakításánál feltétlenül javasoljuk a szigetelés vonalmenti mechanikai rögzítését és annak bitumenes kitt kitöltését, ami a csomópont kialakításnak biztonságát fokozza.

Attika szigetelés felújítás

Az attikák vonalmenti bádogosszerkezetei a hőmérséklet-ingadozás hatására (napszakonként, évszakonként) hosszukat változtatják, ill. amennyiben erre nincs módjuk (a bádogos szerkezet rögzítve van), az anyagban komoly feszültségek jelentkeznek. A belső feszültségek hatására a bádogosszerkezet egyenetlenné, hullámossá válik, forrasztásoknál reped, elválik a falsíktól, nem biztosítja az adott csomópont vízhatlan kialakítását. A megsérült fémszerkezet alá jutó csapadékvíz a szigetelés alá jutva beázást okoz.

Az újabb, sokkal jobb fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkező modifikált bitumenes lemezek megjelenése óta az egyes szigetelő anyaggyártók által kiadott alkalmazástechnikai leírásokban is az eddigi bádogos szerkezeteket poliészter, vagy üvegszövet erősítéses modifikált bitumenes lemezekkel alakítják ki. A modifikált bitumenes lemezek csomópontoknál történő alkalmazásánál semmilyen hőmozgási, ill. hőmozgás különbségből adódó probléma nem jelentkezik.

Lapostető szigetelés és lapostető felújítás

A vízszigetelés fényvédelmeként használt gyöngykavics védőréteg a felület nagy részéről lekopott. Fényvédelem nélkül a nap UV sugárzása az oxidált bitumenes szigetelést károsítja. A tetőre utólagosan elhelyezett beton tartószerkezetek alatt a meghibásodott vízszigetelés nem javítható, a betonszerkezet repedésein keresztül a betontömbök alatti meghibásodott szigetelés beázásokat okozott. A vízszigetelés felületére teherelosztók nélkül elhelyezett betonszerkezetek a szigetelést elnyírhatják. A tető rendezetlen volt, ötletszerűen elszórt járólapokkal. A hosszú évek során felszerelt, majd üzemen kívül került gépészeti anyagok, szerkezetek a tetőn maradtak. A tetőn szabálytalanul tárolt anyagok, sitt a szigetelés meghibásodását okozhatják.

A mai bitumenes lemezek palazúzalékos fényvédelemmel készülnek, így azokra további védőrétegek nem szükségesek. A betontömbök csomagolásával a csomóponti hiányosságokat kiküszöböltük. A tetőn a karbantartási munkák elvégzéséhez a járólapokat rendezetten, a közlekedési igényeknek megfelelően helyeztük el. A tetőfelújítás során a használaton kívüli szerkezeteket elbontottuk. A tető átláthatóbb, könnyebben karbantartható lett.

A tetőre utólagosan elhelyezett beton tartószerkezetek alatt a meghibásodott vízszigetelés nem javítható, a betonszerkezet repedésein keresztül a betontömbök alatti meghibásodott szigetelés beázásokat okozott. A vízszigetelés felületére teherelosztók nélkül elhelyezett betonszerkezetek a szigetelést elnyírhatják. A tető rendezetlen, ötletszerűen elszórt járólapokkal. A hosszú évek során felszerelt, majd üzemen kívül került gépészeti anyagok, szerkezetek a tetőn maradtak. A tetőn szabálytalanul tárolt anyagok, sitt a szigetelés meghibásodását okozhatják.

A betontömbök csomagolásával a csomóponti hiányosságokat kiküszöböltük. A tetőn a karbantartási munkák elvégzéséhez a járólapokat rendezetten, a közlekedési igényeknek megfelelően helyeztük el. A tetőfelújítás során a használaton kívüli szerkezeteket elbontottuk. A tető átláthatóbb, könnyebben karbantartható lett.

Az elmaradt karbantartás miatt a gépészeti felépítmények falazott szerkezete nagyon rossz állapotban került. A felépítmények fedlapjai töredezettek, repedezettek voltak, a gépészeti felépítmények rozsdásak, deformálódtak. A falazott szerkezetek meghibásodásain keresztül a csapadékvíz a szigetelés mögé kerülve beázásokat okozott.A tetőn rengeteg sitt halmozódott fel az évek folyamán.

A tetőfelújítás során megújultak a gépészeti felépítmények. A szerkezetek lábazatszigetelését a hóhatár (20 cm!) fölé emeltük, így télen a tetőn feltorlódó hó olvadásakor sem kerülhet csapadékvíz a szigetelés mögé.

Lapostetők bádogszerkezeteinél a legkomolyabb problémák a horganylemez nagy hőmozgásából adódnak. Hőmérséklet-ingadozás hatására (napszakonként, évszakonként) a bádogos szerkezetek hosszukat változtatják, ill. amennyiben erre nincs módjuk (a bádogos szerkezet rögzítve van), az anyagban komoly feszültségek jelentkeznek.

Ezek a hosszak, ill. feszültségek a hőingadozás szerint állandóan változnak. Mindezek hatására a bádogos szerkezet egyenetlenné, hullámossá válik, forrasztásoknál reped, elválik a falsíktól, nem biztosítja az adott csomópont vízhatlan kialakítását. A megsérült fémszerkezet alá jutó csapadékvíz a szigetelés alá jutva beázást okoz.

A másik probléma a bádogos szerkezet és a bitumenes szigetelés csatlakozási vonalának kialakításakor jelentkezik, ugyanis a két anyag hőmozgása jelentősen eltér egymástól, így hőingadozás hatására a méretüket különböző mértékben változtató anyagok (bitumenes alapú szigetelés – bádogos szerkezet) csatlakozási vonalában nyíró feszültségek keletkeznek, mely hatására a két anyag idővel elválik egymástól. Ezeken a helyeken a csapadékvíz szintén a vízszigetelés alá juthat.

Az újabb, sokkal jobb fizikai és mechanikai tulajdonságokkal rendelkező modifikált bitumenes lemezek megjelenése óta az egyes szigetelő anyaggyártók által kiadott alkalmazástechnikai leírásokban is az eddigi bádogos szerkezeteket poliészter, vagy üvegszövet ( nem üvegfátyol) erősítéses modifikált bitumenes lemezekkel alakítják ki. A modifikált bitumenes lemezek csomópontoknál történő alkalmazásánál semmilyen hőmozgási, ill. hőmozgás különbségből adódó probléma nem jelentkezik.

Az elmaradt karbantartás miatt a gépészeti felépítmények falazott szerkezete nagyon rossz állapotban került. A felépítmények fedlapjai töredezettek, repedezettek voltak, a gépészeti felépítmények rozsdásak, deformálódtak. A falazott szerkezetek meghibásodásain keresztül a csapadékvíz a szigetelés mögé kerülve beázásokat okozott. A tetőn rengeteg sitt halmozódott fel az évek folyamán.

A lapostető felújítás során megújultak a gépészeti felépítmények. A szerkezetek lábazatszigetelését a hóhatár (20 cm!) fölé emeltük, így télen a tetőn feltorlódó hó olvadásakor sem kerülhet csapadékvíz a szigetelés mögé.

Lapostető szigetelés és lapostető felújítás referenciáink

 • Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Bp. II. ker. Hüvösvölgyi út 116. Mosoda épület lapostető szigetelés felújítási munkái 2 rtg. DÖRRKUPLAST sbs modifikált bitumenes lemezzel ( 800 m2 )
 • Budapest, III. ker. Bojtár u. 36. Óbuda Szövetkezet Fiat Autószalon + irodaépület lapostető felújítási munkái 2 réteg BAUDER modifikált bitumenes lemezzel ( 700 m2 )
 • Bp. III. ker. Lajos u. 123, 125, 127, 129, 131. Társasházak lapostető csapadékvíz elleni szigetelés felújítási munkái DÖRRKUPLAST sbs modifikált bitumenes lemezzel ( 2000 m2 )
 • Radnóti Színház, Budapest, VI. ker. Nagymező u. 11. lapostető csapadékvíz elleni szigetelés munkái BAUDER lemezzel
 • Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Irodaépület, Budapest, VIII. ker. Fiumei út 19/a-b. lapostető szigetelés kivitelezési munkái AUSTROTHERM hőszigetelés + 2 réteg VILLAS bitumenes lemezzel ( 3.000 m2 )
 • MH Honvéd Kórház lapostető felújítási munkái COSMOFIN PVC lemezzel ( 900 m2 )
 • Corvin Mátyás Gimnázium Bp. XVI. ker. Mátyás Király Tér 4. lapostető szigetelés felújítási munkái 2 réteg DÖRRKUPLAST sbs. modifikált bitumenes lemezzel ( 350 m2 )