Miért válassza a jó minőségű, modifikált bitumenes szigetelést?

Tapasztalataink megfelelő minőségű (poliészter hordozórétegű, (- 20) – (-30˚C) hideghajlíthatóságú modifikált bitumenes lemez zárórétegű, 2 rétegű bitumenes szigetelésről:

 • A bitumenes szigetelés kétrétegű. A dupla réteg dupla biztonságot jelent.
 • A bitumenes lemez vastagsága 2×4 mm, mechanikai igénybevételekkel szembeni ellenálló képessége jóval kedvezőbb.
 • A megfelelő minőségű bitumenes szigetelés (felső réteg poliészterbetétes, – 20 ˚C fokos hideghajlíthatóságú) mérettartóbb, zsugorodása a PVC, gumilemez zsugorodásához képest elhanyagolható.
 • A poliészter anyagú hordozóréteg miatt a bitumenes lemezek szakadási nyúlása 40% fölött van. Az SBS modifikált bitumenes lemezek öregedési, rugalmassági és repedésáthidalósági tulajdonságai sokkal kedvezőbbek.
 • A 2 rétegű megfelelő minőségű bitumenes lemez szigetelés élettartama jelentősen meghaladja mind a PVC, mind a gumilemez szigetelések élettartamát.
 • A bitumenes szigetelést teljes felületen ragasztjuk az aljzathoz, ezért a szigetelés alá bejutó víz a szigetelés meghibásodásának helyén okoz beázást, így a hiba helye könnyen lokalizálható.

Tapasztalataink a PVC lemez szigetelésről:

 • A PVC szigetelés egy rétegű, így az esetleges hibából adódóan rögtön beázás jelentkezhet.
 • A PVC szigetelő lemez nagyon sérülékeny, mivel a lemez vastagsága mindössze 1,5 mm, mechanikus igénybevételekkel szemben az ellenálló képessége minimális.
 • A legtöbb lágy PVC szigetelő lemez öregedési folyamata során jelentős mértékben zsugorodik, emiatt a csomópontoknál elhúzódások, szakadások jelentkezhetnek.

Jellegzetes zsugorodásból adódó csomóponti elhúzódás. A belső feszültség hatására először a szigetelőanyag elhúzódik a csomópontról, majd miután már nem tud jobban megfeszülni az anyagban szakadás következik be.

A pvc szigetelés zsugorodása miatt a szigetelőanyagban akár olyan húzófeszültségek is keletkezhetnek, ami a tetőszélre rögzített ereszszegély feltépheti, de akár az attikafalat is magával ránthatja.

A legtöbb lágy PVC lemez az öregedési folyamata során a lágyító anyag távozása miatt elveszíti rugalmasságát, az anyag merevvé, rideggé válik, a jelentkező zsugorodás miatt repedések szakadások jelentkezhetnek.

A lágy PVC szigetelést ragasztás nélkül, szárazon fektetik, a szigetelés alá bejutó víz folyásirányban szabadon tud mozogni. A beázás helye ezért nehezen köthető össze a szigetelés meghibásodásának helyével, a szigetelés hibája nehezen lokalizálható. Különösen nagy problémaként jelentkezik ez fordított rétegrendű tető esetén, ahol a leterhelő-védő rétegek miatt a szemrevételezéssel való hibakeresésre nincs lehetőség.

Jellegzetes kép egy műanyag szigetelésről. A hibát megtalálni a felületen szinte lehetetlen, hiszen a kis lemezvastagság miatt a legapróbb felületi sérülés is azonnali beázást okozhat. A hiba helyének lokalizálása nehéz, a ragasztás nélkül fektetett lemezek alatt ugyanis a víz szabadon mozogva – a folytonossági hiba helyétől akár több méteres távolságban is – folyásirányban bárhol bejuthat a szerkezetbe. Így a hibajavítást legtöbbször „próbálgatást” jelent.

Mivel sokszor a hiba felkutatása megoldhatatlan problémát jelent, ezért a beázás környékén a hibaforrás nagy környezetében kell foltot elhelyezni, így a kis hibaforrás is csak nagy költségekkel javítható.

Tapasztalataink a gumilemez szigetelésről:

 • A gumilemez szigetelés 1 rétegű, így az esetleges hibából adódóan rögtön beázás jelentkezhet.
 • A gumilemez szigetelő lemez nagyon sérülékeny, mivel a lemez vastagsága mindössze 1,5 mm, mechanikus igénybevételekkel szemben az ellenálló képessége minimális.
 • A legtöbb gumilemez szigetelő lemez öregedési folyamata során jelentős mértékben zsugorodik, emiatt a csomópontoknál, toldásoknál elhúzódások, szakadások jelentkezhetnek.

9. Kép: A kép egy keskeny, 6 m széles tetőn kialakult zsugorodási elhúzódást mutat. A gumilemez öregedése során kialakuló zsugorodás megfeszítette a lemezt, a hatalmas húzóerő letépte a falról a szigetelőanyagot. Széles tetők esetén ezek a zsugorodások összeadódhatnak.

10. Kép: A kép egy kis alapterületű (75 m2) tetőn kialakult elhúzódást mutat

11-12 kép: A zsugorodás miatt a lemezekben kialakult húzóerő a leggyengébb pontokon (a toldásoknál, illesztéseknél) okoz legtöbbször meghibásodást. Több tetőn tapasztaltuk már, hogy a gumilemez szigetelés toldásánál kialakult elválásokat utólag, vonalmenti foltjavítással próbálták megállítani, mivel azonban a zsugorodás folyamatos és mértéke az idővel sem csökken, ezért a javítások mentén a hiba újra és újra kialakul.

Tapasztalataink a szórt PUR szigetelésről:

 • A szórt PUR hab kivitelezéséhez szükséges ideális időjárási feltételek csak nagyon rövid időn keresztül biztosítottak magyar időjárási viszonyok között. A nem ideális körülmények között végzett szigeteléssel felválási problémák lehetnek.
 • A szórt PUR hab nem UV álló, ezért ha az UV védelem megsérül a napsugárzás”megeszi” a szigetelést. Az alsó képeken a szigetelés fényvédelmének hibáit a madarak okozták.

 • A hőszigetelés vastagsága nem egyenletes.
 • Amennyiben a felvitt PUR habot el kell bontani, a PUR hab megsemmisítése jelentős költséggel jár.