Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőszigetelést az adott épület típusához?

A tetőszigetelés kiválasztása egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen az épület energetikai hatékonyságát, tartósságát és a benne élők komfortját is jelentősen befolyásolja. Több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például az épület típusát, az éghajlati, környezeti viszonyokat és a helyi előírásokat.

Először is különbséget kell tenni aszerint, hogy lakóingatlanról, vagy ipari épületről van szó. Mindkettőnél más követelményeknek kell megfelelnie a tetőszigetelésnek. Míg magánházak esetében kimondottan fontos az energetikai hatékonyság, a jó komfort biztosítása az ott élőknek, a tűzbiztonság, valamint a költséghatékonyság, addig a vállalati szférában az előzőeken túl előfordulhatnak speciális elvárások is. Ilyen lehet például az alacsony hővezetési, vagy a magas páraáteresztő képesség.

Mit mondanak az előírások?

Előírások is szabályozzák azt, hogy milyen tetőszigetelést lehet használni. Az Európai Unió 2010-ben határozott arról, hogy 2020 után már csak „közel nulla” energiaigényű épületek épülhetnek a tagállamokban. Magyarország is beillesztette ezt a jogrendjébe, és a 20/2014. (III.7.) BM rendelettel meghatározta az energetikai elvárásokat az újonnan épülő, vagy felújított épületek számára.

A szigorodó hőtechnikai előírások célja, hogy az épületek energia-hatékonyabbak legyenek. Az előírások három területet szabályoznak. Léteznek olyan egzakt minimum paraméterek, melyek egyebek mellett a tető hőátbocsátási tényezőjét (U-értéket), valamint maximálisan megtűrt hőveszteségi képességét konkretizálják, továbbá az új építéseknél figyelembe kell venni gépészeti szempontokat is. Utóbbi esetében a fűtéshez és hűtéshez szükséges energiaforrások felszerelhetőségét kell biztosítani, mint amilyen például a napelem telepítés.

A tetőszigetelés tehát nem csupán az építkezés egy részlete, hanem alapvető szerepet játszik az ingatlanok energiahatékonyságában, kényelmében, tartósságában és biztonságában. Ezen tényezők összességében a tetőszigetelés nélkülözhetetlen részei a modern építészetnek, és kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható és felelősségteljes építkezésben.