Mi az a hídszigetelés a tetőszigetelés esetén?

A hídszigetelés a tetőszigetelés során alkalmazott technika, amely megakadályozza, hogy nedvesség jusson a tetőtérbe a hidakon keresztül. A “híd” olyan terület, ahol az épület szerkezete a tetőn keresztül átnyúlik, például a kémény, a légcsatorna vagy a szellőzőnyílás.

Az ilyen hídszerkezeteknél általában nehezebb a szigetelési munka, mivel a szigetelőanyagot nehéz tökéletesen illeszteni és rögzíteni az épület szerkezetéhez, és ezek a részek gyakran a legsebezhetőbbek a nedvesség behatolása szempontjából.

A hídszigetelés célja, hogy egy különálló szigetelő réteget hozzon létre a hídszerkezet körül, így megakadályozva a nedvesség behatolását a tetőtérbe. Ezáltal növeli a tetőszigetelés hatékonyságát, csökkenti az energiafelhasználást és javítja az épület hőszigetelését.

A hídszigetelés révén nem csak az energiaveszteség csökkenthető, hanem kialakítható a környezeti hatások elleni védelem és a belső kényelmet is fokozhatjuk. Az eljárás elsősorban homlokzatoknál és födémeknél alkalmazott technika, mely megakadályozza a hőhidak kialakulását. A kezeletlen hőhidaknak számos következménye lehet, többek között penész jelenhet meg a falakon, roncsolódhat a falszerkezet és növekedhet a rezsiköltség. A hőhíd lényegében olyan terület, ahol gyorsabban szökik el a meleg levegő, mint az épület egyéb területein. Hőhidak akkor is kialakulhatnak, ha a szigetelés elöregedik vagy eleve rosszul kerül felrakásra. Anyagváltás is okozhatja a jelenség kialakulását, ez azért van, mert a különféle építőanyagoknak eltérhet a hővezető képességük, így változhat a levegő áramlása.

Hol alakulhat ki geometrikus hőhíd?

Elsősorban az épület sarkainál alakul ki geometrikus hőhíd, a padló és a fal találkozásánál, illetve előfordulhat még a födém és a homlokzat sarkainál.

Fontos megjegyezni, hogy a hőhidat nem lehet teljes mértékben megszüntetni, mivel a kültér és a beltér között mindig adódnak hőmérsékletbeli különbségek, de a megfelelő szigeteléssel észrevétlenné tehető.

Hogyan lehet megtalálni a hőhidakat?

Kitapintással is fellelhetjük a nedvesebb területeket, viszont szakszerűbb eljárás a hőkamerás vizsgálat, amit hozzáértők végeznek el.

A hídszigetelés által kiküszöbölhetőek a hőhidak, ezáltal javul az épület energiahatékonysága és nő a kényelem. Ezt általában különböző szigetelőanyagok segítségével, például polisztirol vagy ásványgyapot alkalmazásával érik el.

A tető az épület egyik legkritikusabb része, hiszen itt a legjelentősebb a hőveszteség és a legnagyobb az esélye a beázásnak vagy a penészesedésnek. A tetőszigetelés célja a hőátbocsátás csökkentése, a belső tér hőmérsékletének szabályozása és a külső környezeti hatások (eső, hó, szél) elleni védelem biztosítása. A tetőszigetelés tehát többféle anyaggal és módszerrel történhet, például ásványgyapot, poliuretán hab, vagy cellulóz alapú szigetelőanyagok alkalmazásával, valamint a külső vagy belső oldal szigetelésével.