Mi az üveggyapot és hol használják?

Az üveggyapot egyfajta gyapjú, amelyet az ipar számos területén remekül lehet hasznosítani.

Ez egy olcsó és könnyen előállítható sokoldalú anyag, amely nem tűzveszélyes és remek hőszigetelő tulajdonságokkal bír, így ezeknek köszönhetően akár tetőszigetelésre akár könnyűszerkezetes házak szigetelésére fel lehet használni.

Üveggyapot néhány fontos tulajdonsága:

  • könnyű
  • remek hőszigetelő
  • páraáteresztő
  • vízlepergető (nem vízálló!)
  • hangelnyelő
  • tűzálló
  • nem lépésálló

Az üveggyapot olvadt üvegből – közel 60%-a újrahasznosított üvegből – előállított műszál. Különböző méretű finom részecskékből áll, amelyek egymáshoz kötve szálat alkotnak. A kötést általában úgy érik el, hogy az olvadt üveget hővel szilárd üveggyapotgolyót hoznak létre. Miután a golyó megszilárdult, a golyót különböző formájú és vastagságú darabokra vághatjuk, majd lehűthetjük. Az üveggyapot minden rétege más-más sűrűségű és összetételű, ami ellenáll a törésnek.

Az üveggyapotot a nem hasznosított vagy nem fűtött tetőterek, padlásfödémek hő- és hangszigetelésére is jó választás lehet. Továbbá magastetők esetében a szigetelőanyagot a szarufák közé illesztve élvezhetjük annak áldásos tulajdonságait. De alkalmas a köztes födémek szigetelésére vagy álmennyezetek és födémek alsó síkjának hang-és hőszigetelésére.

Az üveggyapot különféle termékek, például szigetelés, hőátadó kábelek és orvosi berendezések gyártásához is fel használható. Hideg alkalmazások, például hűtőrendszerek és hűtőegységek gyártásához is használják. Mikrohullámú alkalmazások, projektorlencsék és száloptikák gyártásához is használják. Mivel az üveggyapot nem vezet áramot, gyakran használják villámcsapás elleni védelemként. Ezért nagyon sokoldalú az azt használó iparágakban.