Miért fontos a megfelelő tető vízszigetelés?

A tető víz- és hőszigetelése kritikus fontosságú, bármilyen ingatlanról is legyen szó. Rengeteget spórolhat a rezsiköltségen és később a karbantartás, felújítás során is, ha gondoskodik a megfelelő védelemről. Jelen cikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy miért fontos a tető vízszigetelése.

Már az elején lényeges leszögezni, hogy sokan házilag próbálják megoldani a tető vízszigetelését, azonban több mint két évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött sajnos sok olyan megoldást láttunk, amely inkább kártékony volt az ingatlanokra nézve, mint hasznos. Éppen ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy szakemberekkel végeztesse el ezt a munkát, hiszen így hosszú távon jelentős pénzt tud megtakarítani, és rengeteg bosszúságtól képes megóvni önmagát.

A kiindulási pont az, hogy minden tetőt egyedileg kell megvizsgálni. Ennek az oka az, hogy ahány ház és építmény, annyiféle építési technológiával találkozunk. Sajnos nincsenek általánosan megbízható megoldások, ezért minden esetben szükség van arra, hogy helyszíni felmérés során megtaláljuk a szükséges eljárásmódot.

Milyen problémát okoz, ha nem megfelelő a tető vízszigetelése?

Sok észrevehető jel utal arra, hogy azonnal cselekedni kell. Ilyen lehet például, ha vízfoltok jelennek meg a plafonon, vagy penészesedni kezd a fal. Utóbbi esetén természetesen szóba jöhet a talaj felőli vízszivárgás lehetősége is, éppen ezért kell körültekintően megvizsgálni, hogy hol jut be a nedvesség az ingatlanba.

Az esztétikai problémákon túl egészségügyi hatása is van a beázásnak. Eleinte csak bosszúságot okoznak a megjelenő foltok, azonban rövid időn belül megjelennek a spórák, amelyek komoly veszélyt jelentenek a légutakra. Hazánkban például rengeteg asztmás megbetegedéshez vezetett a nem megfelelő szigetelése a házaknak.

Amennyiben ez a helyzet tartósan fennáll, úgy az épület statikailag is instabillá válhat. Eleinte csak a vakolat fog leperegni, az idő előrehaladtával azonban a fő tartóelemek, mint amilyen a tégla, beton, vagy fa is amortizálódni kezd. Ennek beláthatatlan következményei lehetnek, ha elhanyagolja a problémát.

Mikor érdemes belevágni a tető vízszigetelésébe?

Ha már gyanús jeleket tapasztal, akkor azt kell mondanunk, hogy rögtön. Nem érdemes megvárni, hogy később még komolyabb problémákkal kelljen szembesülnie. Minél jobban elodázza a munkálatot, annál nagyobb költséggel számolhat. Az előző gondolatmenet alapján például egyáltalán nem mindegy, hogy csak a szigeteléssel kell foglalkoznia, vagy esetleg további felújítási költségekkel is kell számolnia.

Ma már szerencsére számos vízszigetelési technológia rendelkezésre áll annak érdekében, hogy költséghatékonyan el tudja végeztetni a szükséges védelmét az épületnek. Ne habozzon és cselekedjen minél hamarabb!