Mire ügyeljünk napelem telepítésekor, ha szigetelve van a tető?

A tetőre telepített napelemek évről évre növekvő népszerűségnek örvendenek. Köszönhetően annak, hogy egyre kecsegtető megtérülési idővel számolhatunk, az előállítási költségük folyamatosan csökken, míg a hatékonyságuk ezzel párhuzamosan fejlődik. A technológia előrehaladásával rohamosan gyarapszik azoknak a háztartásoknak a száma, akik ilyen megújuló energiaforrást vesznek igénybe. Azonban van két nagyobb kihívás, amely komoly fejtörést okoz még a hazai szakembereknek is.

A napelem telepítés problémái

Jellemzően a fő problémákat a tető dőlésszöge és a korábban felhelyezett szigetelés szokta okozni. Előbbi esetén kiemelten fontos, hogy a rendszer benapozottsága elérje a megfelelő szintet. Ami azt jelenti, hogy egyetlen napelemes szerkezet sem képes megfelelő teljesítmény elérésére, ha nem kap elegendő napfényt. Éppen ezért a megújuló energiaforrások telepítése előtti tervezésekor gondosan mérlegelni kell, hogy milyen konzolok felhelyezésére van szükség a tetőn, amellyel kellőképp beállítható a szükséges dőlésszög.

A másik dilemmát a tetőszigetelés megléte váltja ki. Ez szintén kihívások elé állítja az ingatlan tulajdonosát és a napelem telepítő vállalkozást egyaránt. Ez annak köszönhető, hogy a szigetelőanyagra a legtöbb esetben nem lehet közvetlenül ráépíteni a rögzítőelemeket, ezért azt előbb meg kell bontani úgy, hogy a szigetelőképességét ne veszítse el. Mindehhez komoly szakmai tapasztalatra és mérnöki tudásra van szükség, különben nagyobb kár keletkezik.

Erre különösen ügyeljünk napelem telepítésekor és szigeteléskor egyaránt. Az elsődleges feladat a tető állapotának szakszerű felmérése, mivel sokszor előfordul, hogy a cserepek, vagy rosszabb esetben a tartószerkezetek elöregedése miatt a tetőszigetelés és napelem telepítés hiábavaló. Egy napelemes rendszernek ugyanis minimum 20 évig működnie kellene, azonban ha a födémmel valami probléma adódik, akkor jó eséllyel meg kell bontani a teljes szerkezetet, míg a szigetelés sem ér semmit, ha a repedések miatt szökik a hő, vagy rosszabb esetben beázások történnek.

Amennyiben az ingatlan tetőzetének az állapota statikai oldalról is megfelelő, bátran gondolkodhatunk tetőszigetelésben és napelemek telepítésében. Egy fő szempontot kell csak figyelembe venni: hozzáértő szakemberek segítségét vegyük igénybe, főleg akkor, ha egyszerre gondolkodunk a kettőben.

E két terület harmonikus összhangját biztosítják a Sika lemezei. Hiszen egyrészt tökéletes vízszigetelő rétegként védik az ingatlanokat a csapadéktól és időjárási behatásoktól, másrészt ideális aljzatot adnak a napelemeket tartó konzolok számára is.