Mire jó a hőkamera az épületdiagnosztikában?

A hőkamera által végzett vizsgálat olyan épületdiagnosztikai eljárás, ami megmutatja a hézagok és a lyukak jelenlétét egy épület és annak tetőszerkezetének esetében.Egy ingatlan vásárlását megelőzően ennek a folyamatnak jelentős a szerepe, tehát mindenképp célszerű hőkamerás vizsgálatot kérni. Továbbá, a hőkamerás vizsgálat által lehetséges a hőveszteség mérés, hőhidak felfedezése, kiszűrhetőek a penészes, gombás részek, valamint az egyéb rejtett hibák is. Ezáltal jól látható egy épület energiavesztése.

Az ezzel foglalkozó cégek jellemzően panellakások belső területét is feltérképezik, általában az alapterülettől függően előzetesen szükséges árajánlatot kérni.
Jelentős fűtési energia megtakarítható, amennyiben felfedezésre kerülnek a hézagok és kijavítják őket. Már az ingatlan vásárlása előtt lehet alkudni az eladóval, hogy tegye rendbe ezeket a hiányosságokat, vagy az átvételt követően már kalkulálhatunk ezzel a felújítási költséggel.

Az oldalfalak szigetelése nem elégséges

Sajnos sok családi ház esetében tapasztalható, hogy a tulajdonos csak az oldalfalakat szigeteli le, a tetőt, födémet viszont nem. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy a téli fűtés idején akár 20-30%-os is lehet a pazarlás mértéke, hiszen a meleg levegő felfelé száll, és a réseken keresztül kiszökik a szabadba. Éppen ezért a födém szigetelése is erősen ajánlott.

Többféle módszer létezik, amely meggátolja a meleg levegő kiszökését a tetőtér irányába. Az egyik legnépszerűbb a padlásfödém szigetelése. Ezt abban az esetben szokták javasolni a szakemberek, ha a tetőtér nincs beépítve, vagy csak tárolásra használja a család. De ilyenkor is mérlegelni kell, hogy járható, vagy nem járható szigetelést válasszunk.
Amennyiben az emeletet aktívan használják a lakók, úgy a magastető szigetelése jöhet szóba. Ebben az esetben a szarufák közötti hézagok lezárása a legfőbb cél. Ilyenkor a legnagyobb eredmény akkor érhető el, ha a gerendák felett történik a hőhidak lezárása.

Hőkamerás épületdiagnosztika a szigetelést követően

Amennyiben megtörtént a tetőszigetelés, úgy érdemes ismét egy hőkamerás épületdiagnosztikát elvégezni az ingatlanon, így ellenőrizhető, hogy a kivitelező cég valójában milyen minőségben végezte el a munkát. Érdemes olyan szakértői gárdát választani, akik garanciát is adnak a kivitelezésre.