Ismerkedjünk meg a faszerkezetű lapostetőkkel

A faszerkezetű lapostetők sokrétű felhasználási lehetőségeik miatt népszerűek az építőiparban, de hobbi barkácsolók is előszeretettel választják ezt a megoldást, ha saját kezűleg akarnak födémet készíteni egy ingatlanra. Bizonyos esetekben praktikusabbak, mint a magastetők, illetve az egyszerűbb változatok pedig költséghatékonyabban elkészíthetőek.

Először is meg kell különböztetni a faszerkezetű tetőszerkezeteket aszerint, hogy hasznosított, vagy nem hasznosított lapostetőről beszélünk, hiszen eltérő módon kell megépíteni a födémet. Az előbbi azoknál az ingatlanoknál praktikus, ha legfeljebb javítási munkálatok idején tartózkodik valaki a tetőn, míg az utóbbi esetében rendszeresen. Ezt a megoldást használják például az újépítésű társasházaknál, amikor sportpályát, parkot, vagy egyéb szabadidős tevékenységet lehetővé tevő komplexumot építenek az épületegyüttes tetejére. Családi házak, vagy vidéki nyaralók tekintetében pedig ki lehet alakítani egy erkélyt, ahová kiülhetünk napozni, pihenni, vagy a tájban gyönyörködni.

A faszerkezetű lapostetőknél sem lehet megspórolni a szükséges rétegezést, így kifejezetten oda kell figyelni a megfelelő párazárásra, szellőztetésre, stabil támasztékok kialakítására, vízszigetelésre. Mielőtt azonban bármilyen munkálat is elkezdődne, a nulladik lépés az, hogy egy statikus szakértő megvizsgálja a tető alatti falak épségét, biztonságát, szigeteltségét is.

A csapadékvíz szakszerű elvezetése is kritikus fontosságú, hiszen a lapostetőnek éppen az a hátránya, hogy nem fog lefolyni róla az eső, vagy az olvadó hó. E nélkül nagyon veszélyessé válhat a szerkezet, hiszen nő a beázás kockázata és a súlyterhelés is.