Zöldtető rendszerek

A zöldtető olyan rendszer felépítését jelenti, amikor a vízszigetelő lemez felületére egy növényi táptalaj kerül speciálisan kivitelezésre. A megoldás környezeti és gazdasági szempontból is előnyös.

Milyen előnyei vannak még a zöldtetőnek?

Lényegesen csökkenti a városok felmelegedését és növeli a vízszigetelő lemez élettartamát. A zöldtető esztétikailag is mutatósabbá teszi az épületeket, javítja a hőteljesítményüket.

Megkülönböztetünk extenzív és intenzív zöldtetőt. Az extenzívre jellemző, hogy a táptalaj rétege vékonyabb, ezért a rajta lévő növényzet gyökérzete kisebb. Viszonylag minimális karbantartást igényel. Az intenzív talaja ezzel szemben jóval vastagabb, így termetesebb gyökérrel rendelkező növények is ültethetőek a felszínére, akár bokrok vagy fák is. A zöldtetőt bizonyos termékekkel kiegészíthetjük, ilyenek lehetnek a vízmegtartó vagy szűrő védőrétegek, de vannak kavicsfogó profilok is, illetve olyan kontroll csövek, amelyek ellenőrzik a szivárgást.

Mit kell tudni a műanyaglemezes szigetelési rendszerekről?

A műanyaglemezes szigetelés tökéletesen ellenálló a gyökérbehatolással és a mikroorganizmusokkal szemben. Az időjárási körülményektől függetlenül beépíthető. A vízszigetelő réteg gyorsan kiépíthető, mivel a lemezek lazán vannak lefektetve. A termőközeg súlya jelentős mértékű, tehát a szél szívóhatása nem okozhat problémákat. Ebből adódik, hogy a mechanikus rögzítés sem szükséges.

Mit kell tudni a kenhető szigetelési rendszerekről?

A rendszer ellenálló a gyökérzettel és a mikroorganizmusokkal szemben. A fordított tetős rétegrendekhez is ideális, mert az előkészített betonfödémhez közvetlenül alkalmazható. Nem kell tartanunk attól, hogy az oldalirányú vízaláfolyás veszélye fennáll, ugyanis a rendszer teljes felülete tökéletesen tapad az aljzathoz. Ezáltal csekély az esélye annak, hogy a jövőben a tetőfelület mentén károsodás, szivárgás keletkezzen.

A leírt információkból megállapítható, hogy a zöldtetők rendkívül jó választásnak bizonyulnak és a környezetet is szebbé varázsolják, valamint tisztábbá teszik a levegőt.