Tetőtér szigetelés

Beépített tetőtér szigetelése – erre érdemes odafigyelni

Minden épület esetében kijelenthető, hogy a tető, vagy a beépítetlen padlás az ingatlan külső védelmi vonalának a szerves részét képezi. Ez azt jelenti, hogy a lakótér és a felső burkolat között egyfajta szigetelőréteget alkot, ami jótékonyan hathat az ingatlan levegőállapotára, ha a földszint megfelelően le van szigetelve.

Elsősorban családbővülés, vagy összeköltözés esetében sokan amellett döntenek, hogy beépítik a tetőteret, amennyiben a ház erre alkalmas. Nyilván ez sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint egy új vásárlása, azonban számtalan buktatót is rejt magában.

Ameddig nincsenek kialakítva az életterek az emeleten, addig a nedvesség nehezebben tud lejutni az alsóbb szintre. Abban a pillanatban azonban, ahogy a tetőtér beépítésre kerül, az építmény fizikai tulajdonságai megváltoznak. Elég csak arra gondolni, ha kívül fagypont alá süllyed a hőmérséklet, míg odabent élvezik a kellemes meleget. Ez a nagymértékű különbség megfelelő szigetelés nélkül azt okozza, hogy a nedvesség beáramlik a falakba, és rövid időn belül megjelenik a penész, a levegőminőség pedig drasztikusan leromlik. Ha hibátlanul működik a tető védelmi rendszere (megfelelő a tetőszigetelés), akkor a felső emelet száraz marad, a fűtési költségek pedig nem fognak irreálisan elszállni.

Hogyan lehet megfelelően szigetelni a tetőteret?

Több mód létezik arra, hogy a fenti problémákat el tudja kerülni. A leggyakoribb, ha a szarufák alatt, esetleg felett helyeznek el szigetelő réteget. Ez biztosítani tudja azt, hogy résmentesen be lehessen borítani a teljes tartószerkezetet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a szarufák között próbálják lezárni a hézagokat. Ezzel akkor szokott probléma lenni, ha az ingatlan egy vastagabb réteget igényelne, amelynek nem jut elegendő hely. Arról nem is beszélve, hogy szükség van úgynevezett szigetelő- és légrésekre is, amelyek tovább növelik a szigetelőréteg vastagságát. Éppen ezért minden esetben gondosan fel kell mérni a héjazat és a belső burkolat közti szükséges távolságot.

Előfordulhat továbbá, hogy kiegészítő szigetelésre van szükség, mert a meglévő nem képes teljes mértékben ellátni a feladatát. Ezt fel lehet helyezni belülről is, a tetőszerkezet megbontása nélkül, azonban figyelembe kell venni azt, hogy ez csökkenteni fogja az emeleti helyiségek belmagasságát.