Bitumen vagy kátrány?

Mi a különbség a bitumen és a kátrány között?

A bitumen olyan szerves anyagok keveréke, amelyeket aromás szénhidrogének képeznek. Amerikában sokszor az aszfaltot is nevezik bitumnak. A bitumen színe jellemzően sötét, képződhet olaj- vagy szénlerakódások környezetében is, de algás területen is előfordul, valamint olyan helyen, ahol szerves anyagok vannak jelen. A szerves pala alkotja a bitumen legfőbb geológiai forrását. Az sem kizárt, hogy a bitumen képződése hidrotermikus szellőzőnyílásokban is létrejön.

Ejtsünk néhány szót a bitumen felhasználásáról

A bitumen az ókor óta ismert, régen csónakok tömítésére is alkalmazták, jelenleg használhatják utak, épületek és falak építésére. Érdekesség, hogy a Holt-tenger térségéből származó bitumen még bizonyos bőrbetegségek kezelésében is hatásos.

Mi is pontosan a Tar?

A kátrány egy fekete folyadék, ami szénhidrogénekből készül és kialakulása többféle módon is lehetséges. Ebből adódik, hogy a kémiai összetétele változhat, de valamilyen szerves anyag mindig a részese. Tömítő és vízszigetelő anyagként számos felhasználási módja van, de a gyógyászatban is hasznosnak bizonyul. Két fő típusát különböztetjük meg a kátránynak, van a kőszénkátrány és a faszénkátrány. A kőszénkátrányt különféle desztillációs eljárásokkal nyerik ki szén- és kőolajforrásokból, a faszénkátrányt ezzel ellentétben növényzetekből, amit hasonló eljárással tesznek meg.

Mint már említettük, a kátrány remek tömítőanyag, tetőcserepek tömítésére is kiváló megoldást nyújt. A kőzetkátrány viszont a veszélyes anyagok csoportjába tartozik, mivel összekapcsolásban áll olyan szerekkel, amelyek rákot is okozhatnak, gondolunk itt például a benzolra. Ezt a típust elsősorban az útépítések során alkalmazzák.

A bitumenben és a kátrányban az a közös, hogy mind a kettő viszkózus, lényegében olyan sötét folyadékok, amelyeket a talajból nyernek ki. A különbség köztük az, hogy a bitumen természetesen fordul elő, a kátrányt viszont mesterségesen szükséges desztillálni. A kátrány viszkózus folyadék, de a bitumen lehet folyékony és szilárd is.