Mi az a polimer-bitumenes lemez és hogyan válasszunk megfelelőt?

Az épületszerkezeteket számos dolog károsíthatja, alulról veszélyt jelent a talajnedvesség, felülről a csapadék, belülről pedig a használati víz tehet károkat. Éppen ezért egyaránt meghatározó szerepe van a tető-, illetve a vízszigetelésnek. Ma már e-téren is rendkívül széles a termékkínálat, így könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legideálisabb megoldásokat.

Szigetelés céljából választhatunk bitumenes és műanyag lemezeket is, az építkezők és felújítók körében kifejezetten közkedvelt a bitumenes, ami nem véletlen, hiszen a rétegvastagsága és az ár-érték aránya is kiváló. A bitumenes szigetelést elsősorban lapostetők csapadékvíz elleni szigetelésére, valamint zöldtetők kialakítására és pinceszigetelésre alkalmazzák.

Az 1970-es évekig a szigetelőanyagok alapját a desztillált bitumen alkotta, de ennek a kezelése meglehetősen nehéz volt, főleg hidegben. A desztillált bitumen szerkezetét magas hőmérsékleten, oxigén segítségével lehet módosítani, mivel az így keletkezett oxidált bitumennel lehetséges vízszigetelő lemezeket gyártani. A bitumenes szigetelés kiegészítő vagy védőrétegként is megállja a helyét, mindezt abszolút kedvező áron.

A desztillációs alapbitument, ha műanyaggal keverik, modifikált bitumenes lemezek keletkeznek, amelyek jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, például magasabb UV-, hő- és olajállósággal bírnak, ezen kívül rugalmasabbak, jobb a hideghajlíthatóságuk, szakítószilárdságuk, nyújthatóságuk, de még az öregedésállóságuk is kedvezőbb.

Mit kell tudni az APP modifikált bitumenes lemezről?

Ennek a lemeznek az előállításánál a bitument plasztomer polimerrel szükséges keverni, ezáltal a nyúlóképesség is ideálissá válik. Ez a típus könnyedén bedolgozható még nyáron is, amikor nagy a hőség, továbbá jellemző még rá, hogy öregedésálló és repedésáthidaló. Az APP modifikált bitumenes lemez olyan helyekre a legideálisabb választás, ahol a vízszigetelés nagyobb műszaki tartalommal lett megtervezve.