Fénycsatorna

Fénycsatorna

Miért jó fénycsatornát építeni a lapostetőbe?

Az ablaktalan helyiségekbe is juttathatunk természetes fényt fénycsatorna segítségével, amit a tetőn keresztül lehetséges kialakítani. Az érintett szoba ajtaját is nyitva hagyhatjuk, hogy természetes fény áramoljon be, de ezzel a megoldással csupán elenyésző mennyiségre tehetünk szert.

Számtalan olyan lapostetős ház van, ahol mondjuk a fürdőszoba, kamra, folyosó vagy gardrób a homlokzati fallal nem érintkezik, így képtelenség ablakot tenni bármelyikre is, tehát ezekbe a helyiségekbe a természetes fény nem tud jelen lenni. Viszont napjainkban már nem lehetetlen orvosolni a problémát, erre kíván kiváló megoldást a lapostetős fénycsatorna.

Milyen a fénycsatorna kialakítása?

A lapostetőre először egy búra kerül, ami a napfény begyűjtéséért felelős. A rajta lévő fényvisszaverő bevonat pedig gondoskodik arról, hogy egy csövön keresztül fény jusson az ablaktalan helyiségbe.

A búra több milliméter vastagságú és hőformált akrilból készült. Ennek köszönhetően a szélsőséges időjárási viszonyok sem tudnak benne kárt tenni, mint például a jégeső. A domború forma gyűjti össze a napsugarakat, még a nem túl fényes, szürkületi időszakokban is. A bevilágító óriási előnye, hogy megszűri az UV sugarakat, ami azért is fontos, hogy a meleg ne jusson be a lakásba.

A helyiségbe jutó fényre befolyással van a tető hajlásszöge, ami 15 foknál nem lehet kisebb, valamint a fénycsatorna tájolása, de a merev cső hossza is meghatározó. A rugalmas cső akkor jó megoldás, ha a mennyezet és a tetőfedő közti távolság nem haladja meg a 90 cm-t. Ennél nagyobb távolságnál a merev csöves változat beépítését szükséges előirányozni. A fénycsatorna fénytovábbító hatása rendkívüli, a természetes fény 99%-át eljuttatja a belső területre. Továbbá, a fénycsatornát ki lehet egészíteni led lámpákkal is, így éjszaka is gond nélkül alkalmazhatjuk a rendszert.

A belső fényt szóró egység lehet fehér, réz, bronz, fekete vagy ezüst és kiegészíthetjük az egészet fényzáró rolókkal, amelyekkel kizárható a természetes fény, ha éppen úgy akarjuk.